Seminar
Sitter på Høgskola i Oslo og hører på en entusiastisk nederlender (Guus van den Brekel) snakke om å forfølge brukeren - seminaret heter "Into the user environment now!"
Jeg skal ikke gå i detalj på foredraget, men jeg finner tankegangen hans interessant - og i en stor grad sammenfallende med hva jeg selv har sett og erfart selv i min korte fartstid som bibliotekar.
Guus' teori er at det kommer et generasjonsskifte av brukere, og at bibliotekenes problem vil være at vi er synlige, men kanskje ikke alltid lette å få tilgang til. Brukeren vet ikke om alle ressursene vi har, de finner dem ikke, eller vet ikke hvordan de brukes. Eksempelvis de hundrevis av databasene og søk-grensesnittene til disse. Guus jobber selv på et prosjekt som forsøker å lage et samsøk for utvalgte baser (så mange man ønsker å legge til), hvor søkemotoren lærer av søkene som gjøres. Når brukeren skriver inn en søkefrase vil søkemotoren komme med forslag til stavemåte, og informere om mulige kombinasjoner av søkefraser - ikke ut i fra en indeks, men fra hva andre søkere har brukt og fått treff på. Etter endt søk vil brukeren få opp hvilke baser søket har fått treff i, og hvor mange treff i hver base - deretter kan brukeren selv velge hvilken han/hun vil se i. Samsøk er vanskelig å få til, men er noe som utvilsomt kommer - Bibsys bla jobber med en løsning på dette.
Andre elementer Guus nevner som oppsøkende tiltak er verktøy som toolbars eller task panes som kan integreres i browseren, på desktopen eller legges til som en applikasjon på brukerens pc. Som konkret eksempel tok han for seg en toolbar fra Conduit (det finnes også en rekke andre tilsvarende toolbars). Denne toolbaren kan legges til i browseren (IE eller FireFox) og biblioteket kan selv velge hva som skal være tilgjengelig fra toolbaren. Jeg laget en veldig rask test-bar i løpet av workshopen som du kan laste ned og se her: hiak.ourtoolbar.com - denne er ikke offisiell, men en test-versjon laget av meg personlig, og er bare en liten start på å utforske hva som kan gjøres med en slik toolbar. Målet vil være å kunne få toolbaren installert feks på alle student-pc'er på HiAk, og dermed gi studentene en tilgang til ressurser fra biblioteket uten at de må finne igjen bibliotekets websider.
Jeg er ikke helt begeistret for toolbaren, den mangler litt på brukervennlighet og innstillingsmuligheter, men den er alikevel et spennende redskap.
Alt i alt, et MEGET interessant seminar.
3 kommentarer:
Verktøylinje med det nye HIAKdesignet til og med. Dette er ingen dum ide, ei heller helt ny; Thomas Bevik ved Sjøkrigsskolen lanserte en lignende ide for et års tid siden. DOg met et nasjonalt perspektiv :-)
Egentlig ville dette væt veldig bukbart de jeg er også, men nedlastingsrestiksjoner setter faktisk stopper for en del slike ideer. Det er kanskje et like stort problem ved en del institusjoner :-(
Hi Trude,
Thanks for the nice words! At least I think they are nice from what I can understand -;)
As a blogger you might already know, but I forgot to mention yesterday the
European Medical Librarian blog, euromedlib.blogspot.com. Also a good place to share information!
Good work with the Toolbar,
kind regards,
Guus
Olava: Nemlig! Det er da man må leke suck-up og egle seg innpå IT-avdelingen, kanskje man med litt flaks kan overtale om at dette er et MÅHA.
Guus: Thank you for your comment! And thanks for a great day on Monday :) I haven't visited the MedLib blog, will drop by to have a look.
Legg inn en kommentar